lördag 4 augusti 2012

Leila en bosnisk flicka!

Den boken som jag har läst heter : Leila en bosnisk flicka.

Boken är skriven av Alxandra Cavelius som är född 1964.Hon träffade och lärde känna Leila i en by nära Sarajevo.Hon skriver i Tyska tidningar och flera stycken fakta böcker. 

Huvudpersonen heter Leila som bara var 16 år när kriget mellan Bosnien och Serbien började.
Denna bocken handlar om allt denna stakars flicka har gått igenom det är mer än vad vissa människor skulle klara.Hon levde fint med sin mamma och sin lillebror.När granater plötsligt började sprängas så hon åkte till Krajina(en stad i Bosnien) för att hälsa på sina kusiner och morföräldrar.Hennes mammas kusin kom och hälsade på henne där och frågade om Leila ville följa med henne hem till sig i Kladusa (en annan stad i Bosnien).Leila sa ja och följde med henne hem till Kladusa när serbiska poliser kom och förde dem till polischefen .Polisen frågade argt Leilas mammas kusin vem Leila var och hon sa att hon inte visste om henne.Leila var så chockad att hennes egna släkting sa så att hon inte fick ut ett ord ur munnen.Så polisen skickade henne till ett koncentrations läge  och blev våldtagen där.Efteråt blev hon våldtagen flera gånger av olika men så  att hon till sist efter kriget var tvungen att gå till en terapeut för att hon var rädd för nästan alla människor.Så många saker som händer henne så kommer ni tröttna om jag skriver ner allt så om ni är nyfikna vad som hände mellan allt så får ni läsa boken.I den här boken får ni också reda på vad som egentligen hände när kriget mellan Bosnien och Serbien höll på.

Jag tycker boken är bra men även jätte sorglig.
 mitt citat är"För vissa är kriget slut men för oss har det bara börjat , brukar min mamma säga.".Jag valde detta citatet för att det är sant.När kriget slutade så var det över för Serbien Men i Bosnien så hade det bara börjat för hur många vapen de var tvungna att köpa så blev en hel del människor fattiga.

Mitt betyg är 10/10 för att detta är en av de bästa böckerna jag läst och även en  av de mest sorliga böckerna som jag läst.

Denna boken passar alla som ser saker allvarligt och som vill förstår vad boken vill ha sagt.Annars är det jätte svårt att förstå vad boken handlar om .Den är svår att förstå i början men efter ett tag så kan man inte släppa boken.Jag blev klar med den på 2 dagar och den har 239 sidor.

onsdag 1 augusti 2012

Nathalie, sommarlov

Jag har läst boken "Josefin osams med Villa-Ulla" den är skriven av Johan Unenge.
Johan Unenge är född 1963 i Stockholm han är en författare, illustratör, serietecknare och manusförfattare.
Han är på nionde plats i Svenska barnboksakademien.
Han också skrivit många kända böcker som "Livet enligt Rosa".


Josefin är en tjej som är runt åtta nio år hon är en glad och hon är full av fantasi.
Hennes bästa kompis heter Villa-Ulla hon är en sån som alltid tror hon är bättre än folk.

En dag när Josefin går över till Villa-Ulla för att leka har Villa-Ulla helt förändrats där satt hon och läste en
bok. Hon är så fast i av att läsa böcker att hon inte ens vill leka med Josefin. Josefin hatar böcker så hon blir arg på Ulla (föresten Villa-Ulla heter bara Ulla på riktigt men eftersom hon bor i en villa kallar Josefin henne "Villa-Ulla"). Men seriöst hur länge kan man vara arg på sin bästis? Några dagar senare träffas de och har en italiensk dag då de satt på balkongen under Josefins citronträd och åt kex från Italien.
Sen satt de där båda två och läste böcker haha.

Jag skulle nog rekommendera den till yngre för den var ganska lättläst jag ger boken 3/5 eftersom den var så lättläst.

måndag 30 juli 2012

KeReM, sOmMaRlOv

Boken som jag har läst klart heter ''Sune och tant tonåring'' och är skriven av Sören Olsson.
Sune har tre syskon Håkan Bråkan, Isabelle och Anna. Sune är bara 12 år gammal och Anna är 14 år gammal hon är i puberteten och hon är bara intresserad av killar. När Anna hade snuskigt med en kille som heter Billy, kom Sune in i rummet för att låna cd-skivor och Anna börja jaga Sune.
Sune vill inte bli i puberteten.
Jag tycker att boken är bra för att den är roligt.
Och riloga citaten ''ägghuvud''       : ).
Jag ger boken 40%50.